Tuesday, November 24th, 2020

Trådløse standarder, rekkevidde og hastighet

0

De aller fleste trådløse routere har generelt god dekning og dekker i de fleste tilfeller hele huset  der de settes opp. Det er allikevel viktig å velge et strategisk punkt sentralt i boligen for å sette opp routeren.

Trådløse standarder

802.11b-standarden gir hastigheter opp til 11 Mbps. I praksis oppnår vi sjelden mer enn 4–5 Mbps. Dette er helt greit til vanlig internettbruk, men er for lite til overføring av høykvalitetsvideo.

802.11g-standarden gir hastigheter på 54 Mbps, noe utstyr har også støtte for 108 Mbps. Dette er teoretiske hastigheter, i praksis vil hastigheten ofte være en del lavere. Vi vil ikke anbefale trådløst nett for TV/video siden standarden (802.11b/g) ikke har støtte for tjenestekvalitet (QoS). Dette medfører at man kan oppleve «hakking» i bildeoverføringen.

802.11n-standarden muliggjør hastigheter opp til 108 Mbps på det trådløse nettverket. Vi  har tatt i bruk denne hastighetene på noen av våre trådløse kabelmodem.

Rekkevidde og hastighet

Rekkevidde og hastighet er avhengig av avstand samt vegger og gulv og annen innredning i boligen. Vegger og gulv av mur og betong samt tykke kompakte trevegger demper signalene kraftig. Videre kan vi oppleve problemer med støy fra annet trådløst utstyr, mikrobølgeovner, lysrør,  med mer. Ta hensyn til dette.

Det er flere faktorer som vil påvirke rekkevidden til et trådløst nettverk:

  • styrken på signalene som sendes fra aksesspunktet/router
  • styrken på signalene som sendes fra det trådløse nettverkskortet
  • graden av fri sikt fra datamaskin til aksesspunkt
  • typen hindringer i veien

 

You must be logged in to post a comment.